dimarts, 7 d’agost de 2012

Principi d'agost càlid i força sec

Hem començat un agost amb monotonia en el temps aquí a la comarca del Baix Camp. Els primers dies han estat força assolellats en general a bona part de Catalunya, a l'excepció del litoral català on hi ha hagut moltes estones que teniem el cel ben tapat de núvols baixos, però accentuant força més la sensació de xafogor.

Les temperatures, pel que fa aquí a l'observatori d'Almoster - Picarany, cal destacar que els primers cinc dies d'agost hem patit registres de mínimes tropicals, és a dir, que el termòmetre no ha baixat dels 20ºC. Les màximes han estat a l'ordre dels 26-29ºC, amb molta humitat associada.

Pel que fa a canvis de temps, el diumenge 5 d'agost, esperavem que un front atlàntic atravessés la Península Ibèrica i a l'arribar a Catalunya reactivés les precipitacions per l'interior, i a la matinada següent a la costa. Així va estar, la tarda de diumenge va ser molt tempestuosa al Pirineu, Prepirineu i ponent, deixant calamarsa en força llocs de ponent, i quantitats superiors als 20 litres, inclús fins quasibé 50 litres recollits al Pirineu de Lleida. La matinada següent, en arribar un solc d'aire fred en elçada, fruit del mateix front, es van reactivar les precipitacions a la costa nord de Tarragona i sud de Barcelona, que progressivament es van extendre fins arribar a Girona. La quantitat més destacada recollida va ser els 62 litres de El Vendrell. Sí bé, cal destacar que en molts punts d'aquí al Baix Camp i interior de Tarragona pràcticament no hi va ploure gens. En el cas d'aquí a l'observatori d'Almoster - Picarany tampoc va ploure gens, deixant una quantitat de precipitació nula, només que van ser quatre gotes mal comptades.

Què ens espera de cara als propers dies? Sol, molta calor i estabilitat atmosfèrica. Hi ha models que indiquen que a partir de dijous, 9 d'agost, les temperatures podrien arribar a 40ºC a l'interior i a uns 35ºC a la costa, per tant, caldrà anar en compte a la probable onada de calor que ens afectarà. Els valors registrats podrien ser els més alts de l'estiu.

Caldrà anar seguint el que pot passar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada