diumenge, 4 de setembre del 2011

Seguiment dels dies 1, 2 i 3 de setembre. Episodi de tempestes al fracàs

Faig una entrada especial a aquests dies perquè bàsicament la situació d'aquests dies era per estar atent i observar el cel per veure que feia el temps. El cas és que fa dies els models indicaven que una borrasca provinent del sud peninsular afectaria a l'àrea del Mediterrani amb algunes pluges, però el que més emocionant es feia dels models és que també indicaven que una bosseta d'aire molt fred de l'interior de la península es traslladaria cap a la zona de Catalunya, provocant, així doncs, tempestes fortes i bastant extenses, sobretot a la costa i prelitoral. Bé, fins aquí tot bé. No va ser unes hores abans quan en realitat es va començar a intuïr que aquest canvi que esperavem s'havia atrassat, sobretot a la costa, perquè a l'interior hi havia tempestes. Dissabte dia 3 de setembre, al matí ens varem despertar amb un cel ennuvolat, però extranyava perquè justament en aquelles hores havia d'estar plovent i no ho feia enlloc. Al llarg del dia de dissabte vam anar observant variacions significatives del cel, amb cúmuls que es desenvolupaven i també núvols mitjos i alts que anaven creuant. el cas és que només a la tarda va ploure en zones interiors i la costa va quedar al marge de tot plegat, sí, cert, hi havia tempestes aïllades ben endinsat al mar i bastant lluny de la costa. El cas és que les pluges fortes van anar a parar a les zones de Còrsega i Sardenya, així com també en zones d'Algèria, Balears.
En fi, va ser una situació de fracàs per Catalunya. Un petit moviment dels aires va ser el que va impedir que plogués en uns determinats indrets, com el nostre cas.
Que consti que el fet de fer uns pronòstics i no encertar-los no és culpa dels meteoròlegs, ni molt menys, és simplement la natura que a vegades és impossible de predir que el que farà.

Canviant de tema, les temperatures aquests dies van ser força caluroses, sobretot per l'elevada xafogor que feia. Les temperatures mínimes essent superiors als 20ºC tots els dies, les temperatures màximes passant dels 25ºC. Punt d'observació fet des d'Almoster - Picarany, amb dades pròpies de l'observatori.

Toca resumir el temps d'aquests dies en fotografies.

El dia 1 de setembre ja esperavem aquests canvis que podien venir, gràcies al cel de cabretes:

De Seguiment meteorològic 01-09-2011 Insinuant els canvis


Amb una posta de sol que també semblava com sí ens avises de canvis, la posta feta des de la zona de l'Arbolí mirant cap a les terres del Priorat:

De Seguiment meteorològic 01-09-2011 Insinuant els canvis


Tot l'àlbum de seguiment del dia 1 de setembre aquí:



El dia 2 de setembre ja teniem un cel lleganyós i rar, potser era el símptoma dels canvis forts que podien arribar a casa nostra:

De Seguiment meteorològic 02-09-2011 Esperant els canvis


Molts van veure un halo solar, jo no el vaig poder observar, però us en deixo una foto que podia semblar que ho fos:

De Seguiment meteorològic 02-09-2011 Esperant els canvis


L'àlbum amb totes les fotos del dia 2 de setembre:



El dia 3 va ser el més "mogut", no perquè hagués hagut temporal ni enrenou meteorològic, sinó perquè calia estar pendent del cel ja que els pronòstics que havien fet de pluja i tempestes per aquest dia era simplement emocionant. Tan emocionant va ser que al final va ser un autèntic fracàs, dels que amb un aficionat a la meteorologia queda decebut fins als peus. Les pluges no van afectar a la costa catalana, en tot cas només en alguns punts interiors i algun punt del nord-est de Catalunya.

A primera hora ens vam llevar amb un cel ben núvol:

De Seguiment meteorològic 03-09-2011 Variable, sense pluja!


Avançat al matí van començar a créixer cúmuls:

De Seguiment meteorològic 03-09-2011 Variable, sense pluja!


Però al migdia i tarda els cúmuls van desaparèixer, però els núvols mitjos i alts van cobrir el cel, però sense pluja:

De Seguiment meteorològic 03-09-2011 Variable, sense pluja!


Finalment, el dia, tan tranquil va acabar així:

De Seguiment meteorològic 03-09-2011 Variable, sense pluja!


Tot l'àlbum de seguiment en fotos del dia 3 de setembre, aquí:



Apartat de temperatures registrades a Almoster - Picarany del dia...

1 de setembre:
Temperatura mínima: 21.2ºC
Temperatura màxima: 26.7ºC

2 de setembre:
Temperatura mínima: 20.8ºC
Temperatura màxima: 27.6ºC

3 de setembre:
Temperatura mínima: 20.3ºC
Temperatura màxima: 25.3ºC

Recordo que el punt d'observació que he portat a terme a fer aquest seguiment ha estat des del Baix Camp, a Almoster, des de la meva zona del Picarany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada