dissabte, 3 de desembre del 2011

¿Què ens ha portat el novembre?

El mes de novembre a nivell general de Catalunya ha estat molt més plujós del normal i amb unes temperatures superiors a les normals pel que pertoca en aquest més, per tant, en dues paraules resumim el mes: CÀLID i PLUJÓS.

A nivell més concret, al Baix Camp, el mes també ha estat caracteritzat per les temperatures superiors a les normals i clarament més plujós del normal.

Ara anem a parlar superficialment del que ha passat durant aquest mes:
Vam començar els primers 8 dies del mes parlant de pluja, no massa abundant, però sí que va fer que hi haguéssin dies consecutius de pluja.
Una foto que demostra l'inestabilitat que hi havia:

De Seguiment meteorològic 04-11-2011 Dia plujós, inestabilitat


A partir del dia 8 de novembre fins el dia 14 hi va haver una petita pausa, amb temperatures que si fa no fa, no van canviar massa. El dia 15 de novembre es va capgirar la troca bastant sobtadament, ja que aquí al Baix Camp la pertorbació ens va dur una xalocada, que de fet, aquest mateix dia va fer de què recollíssim 88,6 mm al meu observatori d'Almoster - Picarany. Aquesta pluja va caure amb força durant unes hores, no va caure en poca estona. Tot i això va causar estralls en rieres, carrers bastant enfonsats, zones costaneres a tocar de mar co Salou, aquí hi va haver problemes.

Després d'aquesta perturbació, el temps va quedar més estabilitzat, però no del tot, ja que el dia 17 de novembre encara vam recollir 4,3 mm de pluja, restes d'inestabilitat.

Cal dir també, que durant els dies 19 i 20 de novembre les pluges van portar molt problemes a l'extrem sud de Catalunya, i quan parlem d'extrem sud, ens referim en que els problemes es van situar a la zona del Baix Ebre i Montsià, nord de Castelló, i la zona dels Ports. A Tortosa van caure més de 120 litres en un sol dia, A Alcanar més de 100 litres, a Vinaròs més de 150, i cap els Ports no és d'extranyar que en algun punt no haguéssin arribat als 300 litres. La cusant de tot plegat va ser una persistent llevantada en aquesta zona, ja que el vent tota l'estona incidia de l'est, i va ser molt afavoridor per alimentar aquestes pluges. Contrastant amb el que va passar a l'extrem sud, cal dir que aquí al nord de Tarragona no va ploure quasibé gens, a Almoster - Picarany durant aquests dos dies només van caure 2,0 mm.

Finalment, els últims dies del mes van acabar-se amb un temps ben estable, boires matinals, i unes temperatures que progressivament anaven baixant. Un parell d'imatges ens reflexen el temps dels cinc últims dies del mes:

De Seguiment meteorològic 27-11-2011 Aspectre de Brocken i mar de núvols a Pradell


De Seguiment meteorològic del 21-11-2011 al 25-11-2011 Setmana anticiclònica amb boirines


El principi de desembre ha començat amb la mateixa tònica de temps que la de finals de novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada