dijous, 6 de setembre del 2012

Sequera al pantà de Riudecanyes

L'escassetat i la falta de pluges en els últims mesos al sud de Catalunya ens fa dir que els pantans de les terres tarragonines han baixat encara més el seu nivell d'aigua habitual. Ens centrarem amb el pantà de Riudecanyes, que és el pantà que avui comentarem aquí. A dia d'avui el pantà està a un 29% de la seva capacitat, però fa un any enrere estava al 34%. No és una diferència gaire destacable, però és que si veiem més enllà podrem veure que el pantà ja fa més d'un any i mig que està completament sec. Tot just, a la primavera de l'any passat el pantà estava al 95% de la seva capacitat, és a dir, que a dia d'avui ha perdut un 66% de la seva capacitat. Un fet greu, preocupant, degut a la manca de precipitacions en els últims mesos.

Tot seguit mostraré unes fotos fetes ahir pel matí de dimecres, dia 5 de setembre, al pantà de Riudecanyes. Diferents perspectives que mostren la sequetat que pateix el pantà:


De 05-09-2012 Sequera al pantà de Riudecanyes

De 05-09-2012 Sequera al pantà de Riudecanyes

De 05-09-2012 Sequera al pantà de Riudecanyes
De 05-09-2012 Sequera al pantà de Riudecanyes


Impactants imatges les que hem pogut veure a continuació.
Si comentem un parell de pantans més, també podem dir que el de Siurana ha perdut un 18% de la seva capacitat respecte a l'any passat. A dia d'avui està al 67%, tot just fa un any estava al 85%. 
Un altre pantà amb un nivell molt més crític de sequera és el pantà d'Ulldecona, al Montsià, on ara mateix està pràcticament sec, al 0% de la seva capacitat, i fa un any estava al 45%.
Hi han molts altres pantans de Tarragona que també estan en sequera, i d'altres que segueixen estant força plens.

Amb tot aquest fet no hi ha sol·lucions humanes, en tot cas la natura decidirà quan i on tornaràn a la normalitat els pantans. De moment es farà esperar.

2 comentaris:

  1. Vull comentar la publicació feta sobre l'estat del Pantà de Riudecanyes.

    Només dir-te que la informació que estàs donant no es del tot correcta, si be l'estat del pantà es el que és, no pots entrar a valorar el seu estat per si sol, ja que aquest forma part del sistema Riudecanyes-Siurana.
    Per fer una valoració hauries de tenir en compte l'estat dels dos pantans, si que es cert que hi ha una sequera, però l'estat del pantà de Riudecanyes no es tant greu, ja que al de Siurana hi ha aigua per fer transvasaments quan siguin necessaris.

    A data 23/10/2012 segons la seva web (www.pantaderiudecanyes.cat) la situació del sistema era la següent:

    Riudecanyes: 29%
    Siurana: 62,4%
    Sistema: 52,3%
    Com podràs observar no es pot dir que està el sistema tant malament, ja que esta una mica per sobre de la meitat de la seva capacitat.

    Per més informació adreçat a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a través de la seva web que segur que t'atendran encantats.

    Recorda abans de donar una informació has de contrastar bé les dades, es un consell que et puc donar i així evitaràs crear falses alarmes, expectatives,...
    Es una opinió feta des del màxim respecte.

    ResponElimina
  2. La informació que vaig oferir en aquesta entrada ho diu ben clar "Sequera al pantà de Riudecanyes". Una altra cosa ben diferent hagués estat posar: "Sequera a tots els pantans tarragonins". Com vostè diu, de manera raonada i coherent, la situació del sistema de Riudecanyes-Siurana, es troba al 52.3%, correcte, tota la raó. Tampoc és que estigui sobrat d'aigua, més aviat al contrari, n'hi falta, però si fem la mitja entre aquests dos embassaments surt la mitja per una mica més del 50%. Però jo només em centrava amb el pantà de Riudecanyes, en cap moment vaig posar com a tema principal el de Siurana, per tant, és igual pertanyin o no pertanyin al mateix sistema. El pantà de Riudecanyes està sec.

    Veurà, la meva intenció no és crear falses alarmes, ni expectatives, tot el contrari, con a simple aficionat a la meteorologia i climatologia, m'agrada poder opinar sobre aquests temes, investigant a la màxima informació possible per després poder-la documentar aquí al blog. No sóc cap organisme oficial, tot és per pura afició, no disposo d'informació privilegiada com alguns mitjans de comunicació, com per exemple TV3, tenen. Suposo que vostè per una part ho entendrà.

    Per cert, si no és molèst fer-li la pregunta; com es diu vostè?

    ResponElimina