dissabte, 31 de març del 2012

Final de març anticiclònic

Aquesta última setmana de març ha estat anticiclònica a tot Catalunya, amb un bon sol i temperatures que han superat els 20ºC en la majoria dels casos. Només va ser dilluns quan hi va haver inestabilitat a l'interior de Catalunya i el Pirineu, deixant tempestes i ruixats de 10 a 20 mm. Precisament el dilluns, 26 de març, vaig poder observar les restes de l'enclusa de la tempesta que va afectar a Les Garrigues:


De Seguiment meteorològic 26-03-2012 - 30-03-2012 Setmana anticiclònica
Fora d'això, la resta de dies van ser molt estables, amb sortides de sol sense pràcticament ni un núvol:


De Seguiment meteorològic 26-03-2012 - 30-03-2012 Setmana anticiclònica
O també les postes de sol, molt monòtones:


De Seguiment meteorològic 26-03-2012 - 30-03-2012 Setmana anticiclònica


Divendres, 30 de març, al meu observatori d'aquí a Almoster - Picarany vaig registrar una temperatura màxima de 25.7ºC. La temperatura va pujar molt degut a un lleuger vent de ponent amestralat molt ressec, amb humitats molt baixes, que va ser el responsable de recalentar l'aire.

Avui, 31 de març, la temperatura avui ja no ha pujat tant perquè la marinada (vent de S - SE) ha frenat els termòmetres, amb l'aportació de més humitat. També ha sigut un dia amb més mala visibilitat fruit de la calitja ambiental que hi havia. Al vespre, han aparegut uns núvols prims, sembla que aquests ja sí que indiquen un canvi de temps:

I si indiquen canvi de temps això vol dir que podriem tenir una Setmana Santa amb més núvols... i potser pluges. També una devallada de les temperatures. Encara falta uns dies i pot canviar. Ho anirem seguint.

diumenge, 25 de març del 2012

Recorregut pels pantans de Tarragona

Avui, diumenge, dia 25 de març, he fet un recorregut per alguns dels pantans d'aquí a la província de Tarragona. Son el de Riudecanyes i Siurana. Resulta que amb les pluges que ens van afectar la setmana passada, dimecres i una petita part de dijous, no era d'extranyar que aquests pantans haguéssin millorat la seva reserva d'aigua. He decidit veure si això de què haguéssin millorat realment hagués passat, i sí, el pantà de Siurana avui tornava a estar un altre cop gairebé plè fins dalt, però el de Riudecanyes, lamentablement, no havia experimentat grans canvis en la pujada del seu nivell, i ara per ara segueix estant força sec. Les pluges en el sector del Priorat van ser força intenses, deixant quantitats de més de 100 mm a Prades, o més de 95 mm a l'observatori de Siurana. Òbviament, amb tanta pluja en aquest sector, tot es va recuperar d'aigua.


Un resum en fotografies ens mostrarà totes aquestes diferències:


En primer lloc mostro un parell d'imatges ajuntades que mostren la crescuda d'un riu del Priorat, és el riu Cortiella al seu pas per Porrera, es pot veure que el dia 14 de gener d'aquest any baixava quasibé sec i avui, dia 25 de març, aquest riu ja baixa amb un cabdal més normal:



El pantà de Siurana també està força més recuperat d'aigua, així que gairebé està plè fins dalt:

No sempre tot son bones notícies, el pantà de Riudecanyes, si fa no fa, segueix mostrant aquest aspecte de tanta sequetat. La veritat és que és força engoixant el paissatge:

En definitiva, el paissatge ha canviat amb tanta pluja, els camps s'han enverdit, els ametllers també ja s'han fet verds, com es pot veure en aquestes fotografies comparatives de com estaven avui els ametllers amb els de tot just fa un mes:

Una primavera que sembla que ja s'està atançant amb força, i el fred, poc a poc, ja va de baixa.

De cara als propers dies el temps seguirà anticiclònic i amb unes temperatures pròpiament primaverals.

dissabte, 24 de març del 2012

Dia meteorològic mundial

Divendres, 23 de març, va ser el dia meteorològic mundial, que és precisament el dia en que es celebra que al 1950 es va crear l'OMM (Organització Meteorològica Mundial). És per això que aquest cap de setmana del 24 i 25 de març, al Cosmocaixa de Barcelona, es fan tallers i activitats relacionats amb la meteorologia. La meteorologia, un factor de la vida en què els humans tenim sempre molt en compte, ha fet de que tingués força atracció al públic.


El temps ha acompanyat tot el dia, amb un cel ras i bonança típica d'anticicló a la zona de Barcelona:
























Per dedicar aquest gran dia meteorològic mundial s'han diverses xerrades de meteorologia:




















Per veure més fotos de l'estada al Cosmocaixa per la celebració d'aquest dia aneu a aquest enllaç: https://picasaweb.google.com/118189908756730674291/24032012CosmocaixaXerradesDeMeteorologia


Recordeu que els tallers de meteorologia estan oberts a tot el públic durant aquest cap de setmana del dia 24 al dia 25 de març. És molt recomanable a aquells que els hi agradi l'aviació, la meteorologia, la física, etcètera.

dijous, 22 de març del 2012

¡Per fí ha arribat la pluja!

Després de quatre mesos de no ploure, finalment aquí al Baix Camp la pluja ha arribat, i ho ha fet de manera generosa. 
Una petita perturbació mediterrània ha sigut la responsable de fer ploure a tot Catalunya.
Ahir, dia 21 de març, aquí al meu observatori d'Almoster vaig recollir una quantitat total de pluja de 82 mm. Per què es va recollir una gran quantitat de pluja? Perquè es va formar una línia de tempestes fortes procedents del mar que van progessar de sud a nord i van fer que en aquest sector del Baix Camp ens veiéssim plenament afectats.


Un mapa del radar del meteo.cat ho mostra:





Com es pot veure, hi ha una renglera de tempestes severes amb taques de precipitació d'intensitat vermella des de la Costa Daurada fins pràcticament el Pirineu. 


Alguns altres registres destacats de pluja a Catalunya d'ahir, 21 de març, van ser aquests:


Prades (Tarragona).....................................102 mm
Siurana (Tarragona)......................................94 mm
l'Albiol (Tarragona)......................................92 mm
Almoster (Tarragona)...................................82 mm
La Febró (Tarragona)...................................78 mm
Santa Magdalena de Serinyà (Lleida)............76 mm
Barruera (Lleida)..........................................75 mm
Tregura (Girona)..........................................61 mm
Begues (Barcelona)......................................46 mm
Olot (Girona)...............................................42 mm


En altres zones de Catalunya també va ploure però no tant. Molts barris de Barcelona, per exemple, ahir, no van superar els 10 mm. A Girona també hi va ploure, però de manera més feble. Al Plà de Lleida hi va ploure molt també, tenint en compte que aquella zona és molt seca, i les quantitats van a anar dels 20 als 50 mm.


En definitiva, temporal de llevant de primera categoria que ens ha portat molt de vent, com per exemple, aquí al meu observatori d'Almoster - Picarany vaig registrar un cop de vent de 72 km/h ahir. També la mala mar que s'ha fet notar a tota la costa catalana. La nevada intensa a tot el Pirineu, acumulant gruixos superiors als 30-50 cm a les zones més elevades. I unes temperatures que han experimentat un descens notable si les comparem amb les de la setmana passada.


Alerta, perquè encara queden unes hores de temporal de pluja a les comarques del nord, i encara podriem parlar de força més pluja a tot el terç nord de Catalunya. A la resta, el sol serà el protagonista.

dissabte, 10 de març del 2012

Dissabte assolellat, ventós i primaveral

Hem tingut un dissabte assolellat, amb la presència de vent de mestral no massa fort però sí que força molest. Les temperatures han estat primaverals, arribant a una temperatura màxima a Almoster - Picarany de 16.7ºC. 
Degut a la presència de vent, avui a l'hospitalet de l'infant, hi havia bastanta mala mar (mar de fons) aixecant onades al voltant d'un metre. Aquí teniu tres fotografies que resumeixen l'estat de la mar a la costa Daurada:






























Al migdia han arribat núvols prims procedents del Pirineu que han fet que al vespre, a l'hora de la posta, el cel quedés bastant rojent:

Setmana aburrida i de Lluna plena

Estem a punt de deixar una altra setmana enrere i encara no ha plogut a les nostres contrades. La veritat és que el tema ja és preocupant. En bastants llocs de la geografia portem més de 100 dies que no plou, amb quantitats inferiors a 1 mm. Les temperatures son normals per l'època.


Poca cosa a comentar amb tot plegat, així que unes fotografies de la Lluna plena que varem veure dijous resumeixen els dies tant estables que tenim. fotografies fetes des d'Almoster, al Baix Camp:








En l'última fotografia, a part de veure la Lluna plena també es pot veure tot el paissatge de la costa Daurada,  des de la zona de Torredembarra a mà esquerra i fins al Delta de l'ebre a mà dreta.